Geschiedenis van het naaldvilten.

Iedereen heeft er weleens van gehoord. Een wollen trui die te heet gewassen werd en daardoor te klein werd en vervilte.

Vilt dateert al van vele eeuwen voor Christus en was al bekend voordat men gebruik maakte van spinnen, naaldbinden, breien en haken. Er worden nog steeds goedbewaarde vondsten gedaan van eeuwen geleden.

Vilt beschermt tegen hitte en kou en rafelt niet waardoor het makkelijk te verwerken is in o.a. kleding.

Omdat de “oude” methode van vilten met heet water, natuurlijke zeep en wrijving zeer intensief werk is werd er tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw in Engeland de viltnaald uitgevonden.

Deze wordt tot op heden nog steeds gebruikt in o.a. de tapijt industrie.

Naast het industriele gebruik won Naaldvilten aan populariteit en groeide van ambacht naar kunstvorm.

De techniek van het Naaldvilten/ droogvilten.

De viltnaald is driehoekig en gemaakt van carbon staal. De drie hoeken zijn voorzien van weerhaken die ervoor zorgen dat de weerhaken in wol aan elkaar gaan klitten. Het vilten. Door de naald in wol te prikken ontstaat er dus vilt.

Prik je losjes en weinig keren dan heb je ook losser vilt, prik je meerdere keren dan krijg je harder vilt. Dit proces zorgt ervoor dat je veel details kunt maken en veel zeggenschap hebt over het resultaat.

De techniek van het Naaldbinden

Voordat mensen deden Haken en Breien bestond al de techniek van het Naaldbinden. Dit is waarschijnlijk de eerste vorm van textiel gemaakt door mensen na het (nat)vilten. Over de hele wereld zijn er vondsten van dit soort textiel gedaan, de oudste dateren uit het laatste tijdperk van de Prehistorie.

Deze techniek werkt met losse draden die aan elkaar gemaakt worden, waarvan dan lussen rondom je duim gemaakt worden met een platte naald.

Het grote verschil tussen Naaldbinden en Haken en Breien is dat je het niet kunt uitrafelen. Je maakt met de lussen dus knopen (steken).

Er zijn verschillende manieren die tegenwoordig hun naam te danken hebben aan de plaats van de opgravingen.

De Oslo steek is de bekendste.

Scroll to top